Onlar ki namazı dosdoğru kılar ve onlara rızık olarak verdiklerimizden infak ederler.(8/Enfâl, 3)

Ey İman Edenler!56:589 görüntülenme

Kadınlara Dokunmak Abdesti Bozar mı?

Bu derste

Ey İman Edenler 21. Ders – Nisa Suresi 43. Ayet
0:00 Kadınlara Dokunmak Abdesti Bozar mı?
0:26 Nisâ Sûresi 43. Ayetin Tefsiri.
Kardeşlerim, bu dersimizde Kur’an’ın yirmi birinci “Ey iman edenler” hitabını, yani Nisa Suresi’nin 43. ayetini ele alacağız. Rabbimiz bu ayette şöyle buyuruyor:
“Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın. Cünüpken de -yolcu olanlar hariç- gusül etmedikçe namaza yaklaşmayın. Eğer hasta ya da yolculukta iseniz, yahut tuvaletten gelirseniz, ya da kadınlara dokunup da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprakla teyemmüm edin. Şüphesiz Allah affedici ve bağışlayıcıdır.”
Bu ayette iki temel mesaj verilmiştir:
1. İçkili iken namaza yaklaşılmaması.
2. Su bulunamadığında teyemmüm yapmanın meşruluğu.
İçkinin Yasaklanma Süreci
İçki, İslam’da tek bir seferde değil, aşamalı olarak yasaklanmıştır:
1. İlk olarak Mekke’de içkinin temiz bir şey olmadığına işaret edilmiştir (Nahl Suresi 67).
2. Ardından Medine’de içkinin zararları ve günahlarının faydalarından büyük olduğu vurgulanmıştır (Bakara Suresi 219).
3. Nihai olarak hicretin 4. yılında Maide Suresi 90. ve 91. ayetleri ile içki kesin olarak haram kılınmıştır.
Nisa Suresi 43. ayeti, bu yasaklamanın üçüncü aşamasında inmiştir. Namaz esnasında sarhoş olup yanlış ayetler okuyan bazı sahabiler sebebiyle bu ayet indirilmiş ve sarhoş iken namaza yaklaşılmaması emredilmiştir.
Sarhoşluk ve Aklın Gitmesi
Namazın şartlarından biri “akil” yani aklın yerinde olmasıdır. Sarhoş olan bir kimse, ne dediğini bilmediği için namaz kılamaz. Aynı durum uyuşturucu maddeler için de geçerlidir, çünkü onlar da aklı örter.
Cünüpken Namaz Kılma Durumu
Cünüp olan bir Müslüman, gusül abdesti almadan namaz kılamaz. Ancak, su bulunamadığı durumda teyemmüm yapılabilir. Ayette geçen “yoldan geçen” ifadesi, gusül abdesti olmadan mescitten sadece geçiş yapmanın müsaade edildiğini belirtir, ancak durmaksızın geçmek kaydıyla.
Ayetteki İnce Mesaj
Allah, bu ayette “namaz kılmayın” demek yerine, “namaza yaklaşmayın” diyerek daha etkili bir yasak koymuştur. Tıpkı zina veya fuhuş konusunda da “yaklaşmayın” ifadesinin kullanılması gibi, bu ifade yasaklamanın daha güçlü olduğunu gösterir.
Ne Dediğimizi Bilmek
Ayetin son cümlesi çok önemli: “Ne söylediğinizi bilinceye kadar…” Namazda sarhoşken ne dediğimizi bilmediğimiz gibi, ayıkken de ne dediğimizi bilmemek tehlikelidir. Bu nedenle Kur’an ile meşgul olup namazda ne okuduğumuzu anlamaya çalışmalıyız.
Rabbim, hepimizi ayetlerini anlayan ve hayatımıza uygulayan kullarından eylesin.
56:55 Bitiş
#islam #ibrahimgadban #abdest

Ey İman Edenler!

  1. EY İMAN EDENLER! (Giriş)
  2. YANLIŞ ANLAŞILACAK SÖZ SÖYLEME!
  3. SABIR VE NAMAZLA ALLAH’TAN YARDIM İSTEYİN
  4. Kadınlar ‘MAL’ Değildir!
  5. Ticaretin Cennetin Olsun
  6. Kadınlara Dokunmak Abdesti Bozar mı?
  7. Sizden Olan Yöneticilere İtaat Edin!
  8. Tedbirinizi Alın!
  9. Gavurdan Dost Olmaz!
  10. Eğer Mürted Olursanız…

Notlarım

Yer imleri, notlar ve kaldığınız yer yalnızca bu tarayıcıda tutulur; sunucuya gönderilmez. Tarayıcı verisi silinirse kaybolur.

Görsel kart9 görüntülenme

İlgili içerikler